Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

Pages

Saturday, July 16, 2011

Bila Boring,........ Apa Cerita ?

Yaa,... apa nak buat ? Bila boring mesti ingat kampung. Tapi bila balik kampung, asyik bergerak je melawat sanak saudara, akhirnya keinginan diri nak layan 'blues' di kampung tinggal begitu sahaja.

Apa jawab 'orang rumah': "Kita ni dah berkeluarga, balik pun sekali sekala, masa ni lah nak ziarah sanak saudara."

Adoi, hajat tak lepas. Inilah dilema bila merantau, balik pun jarang-jarang, alih-alih nak layan blues dengan sahabat handai pun tak kesampaian. Suasana kampung asal aku pun berubah, rumah ada yang renovate makin besar, orang tua-tua yang selalu aku kenal pun dah tiada meninggalkan kita, kawan-kawan dan sahabat handai pun ramai yang merantau sama, ada juga yang kembali ke rahmatullah.

Namun dengar-dengar berita dari ibuku di kampung, ramai orang kampung terutama 'topi biru' dapat habuan zakat. Ramai antara mereka isi borang, kata mereka kerajaan Kelantan kaya, ramai perantau bayar zakat di Kelantan. Apa cerita ?

Beberapa minggu yang lalu, PM Najib kita ke Kelantan dan janjikan macam-macam kepada masyarakat setempat sekitar Pasir Puteh ni la,.. patutla PM turun, rupanya banyak polisi kerajaan Kelantan buatkan BN tak senang duduk. Baru-baru ni pulak, semua ADUN Kelantan tak kira BN atau PAS dapat IPAD2 setiap sorang, fuuhhh....!!!

Apa Cerita ?...

0 comments: