Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

Pages

Monday, February 11, 2013

Hebat Manipulasi Keadaan di Kelantan...

Realiti tahap kesedaran penduduk yang betul-betul menetap di sini aku tidak tahu. Pasal aku merantau dan menjalani kehidupan aku di luar kelantan agak lama.

Sesekali aku pulang ke kelantan, sesekali itulah aku boleh belajar pola sebenar penduduk Kelantan.

Kali ini, aku berpeluang ke Jerteh, Besut dan Setiu. Peluang yang aku guna sambil-sambil aku memenuhi undangan majlis perkahwinan kaum kerabat aku.

Tiba-tiba aku dengar celoteh DJ Radio di satu kawasan yang hebat menyanjung tinggi pemimpin ulul albab ini dari segenap penjuru.

Celotehnya mudah, prasarana di kawasan Terengganu adalah kecekapan kerajaan negeri yang memerintah. Ini tidak lain seperti jalan raya, tempat berniaga, kemudahan asas semuanya atas usaha kerajaan negeri.

Apabila masuk kawasan Kelantan, aku 'tune' semula radio ke stesen radio kelantan. DJ radio berkenaan juga berceloteh mengenai kesenangan yang dinikmati penduduk Kelantan.  Ini termasuklah 'flyover' jalan yang sudah siap di kawasan Kota Bharu, tapi yang membuatkan aku tersengih. Itu semua berkat kerajaan persekutuan yang memberikan prasarana itu untuk rakyat. Jasa kerajaan negeri langsung tidak disentuh seperti DJ Radio kawasan Terengganu tadi.

Mungkin mereka yang berkenaan menganggap rakyat bodoh atau itu adalah proses pembodohan rakyat di luar bandar.

Wow, hebat propaganda murahan ini dicetuskan oleh kerajaan persekutuan yang memerintah.  Rata-rata memang benar, rakyat yang sekadar mendapat info satu hala, berjaya dijinakkan dengan agenda ini. Namun, generasi baru yang hidup di perantauan, bagaimana tahap kefahaman mereka. Aku kira seperti yang dianaliskan umum, faktor generasi muda inilah akan menjadi undi penentu di kawasan-kawasan sebegini.

Adakah pengundi muda ini sanggup membiarkan ibu bapa mereka terus diracun dan di perbodohkan dengan propaganda licik murahan sebegini rupa ?

0 comments: